Slon africký

Slon africký je největším žijícím suchozemským savcem, dospělý jedinec dosahuje výšky až 4 metrů. Slon africký žije na různých místech v jižní části Afriky (od Sahary). Obývá velmi rozmanité prostřední, od deštných pralesů, savan až po horské oblasti s výškou 5 000 m. n. m. Slon je poměrně přizpůsobivý a dříve se vyskytoval na celém území kontinentu, na některých jeho částech ale byl už vyhuben.

Slon africký / Loxodonta africana

Třída: Savci
Řád: chobotnatci
Výskyt: Afrika, jižně od Sahary
Výška: 3-4 metry
Délka: 7-9 metrů (samice 6,5 až 8,5 metru)
Hmotnost: 6-7 tun (samice 4 tuny)
Délka života: 60-80 let
Rychlost: 6 km/h - 40 km/h
Stupeň ohrožení: zranitelný

Vzhled slona afrického

Slon africký má silnou, avšak pružnou, kůži šedivého až šedohnědého zbarvení bez srsti. Na celém těle je pokrytý hmatovými chloupky, které jsou více koncentrované na chobotu. Slon africký je charakteristický svými dvěma otvory na chobotu, které slouží k dýchání, čichání, podávání potravy, pití a sprchování. Dalším typickým znakem jsou velké ušní boltce, sloužící k chlazení na ostrém africkém slunci. Samec i samice slona afrického mají kly, které rostou po celý život… Sloni mají také velmi dobrý čich a sluch, kterým se dorozumívají i na velké dálky. Jsou schopni slyšet i ultrazvuk (5 - 24 Hz), který lidé neslyší.

Způsob života

Sloni afričtí se zdržují ve skupinách čítající 10 a 12 samic se svými mláďaty. Každou skupinu vede dominantní samice, která je spřízněna se všemi jejími členy. Samci se od skupin drží stranou, přichází do nich jen v době páření. Sloni se krátkodobě sdružují do stád čítajících až několik stovek kusů. Ve velkých stádech jsou sloni schopni překonat značné vzdálenosti, vždy se přitom ale zdržují v blízkosti vody, protože slon za den spotřebuje 130 - 190 litrů vody. Navíc se sloni také rádi koupou a stříkají na sebe bahno, aby se ochránili před horkem a obtížným hmyzem. Sloni mají také velmi vyvinuté sociální cítění a když někdo ze stáda zemře, pochovají jej a několik hodin truchlí.

Potrava, rozmnožování

Slon africký je býložravé zvíře, ale denně musí zkonzumovat až 225 kg potravy. Takové množství potravy jí 15 až 18 hodin denně, a spánek mu přitom zbývá pouze něco kolem 4 hodin. Potrava je navíc díky malému množství zub špatně zpracovávána a tak slon zužitkuje jen přibližně 40% z tohoto množství.

Samice jsou říjné většinou 2-6 dní za každé dva měsíce a rodí zpravidla jednou za čtyři roky. Většinou se narodí jedno mládě, výjimečně dvojčata. Slůně po porodu váží přibližně 100 kg a měří 85 cm. Matka jej kojí přibližně dva roky, i po této době ale zůstává u matky a ta se tak může starat až o tři různě stará mláďata naráz. Když je slůně napadeno, matka jej zuřivě brání.

Komentáře

  1. Hned se sem jedu podivat na slony :-)

  2. to je krásné slůně

  3. Je to krásné slůně …. takové maličké :)

  4. Byl jsem skoro všude v zoo ale brně ne!Jedem tam!!!

  5. byl jsem v hodne zoo ,ale musim jet este do hodne zoo diky tomu kdo to vytvoril poradil me ze jedu zrovny do brna dik moc:D

  6. to male slunátko je opravdu moc mocky krasne ale na zivo v chomutovske zoo je to jeste krasnejsi :)

  7. jo docela super

  8. Sloník je mooooc rostomilej a krásnej. Jen nechápu proč je někteří lidi zabíjejí já bych to nedokázala. A děkuji za článek je to velmi hezky napsáné a zajímavé! :-)

  9. SLONÍK JE VÁŽNĚ KRÁSNÝ JSEM RÁDA ŽE SE V ZOO CHOMUTOV OBJEVIL:-P

  10. Myslím, že slon je nejkrásnější tam, kde má být - ve volné přírodě. A chodit do zoo a dívat se tam na utrápená zvířata je pohled spíše drastický, než-li estetický.

  11. ….

  12. je to moc zajmavé!!!!!!!!!!

  13. ahojte ¨to je moc zajimave .

  14. zítra jedu na slony

  15. dneska spime ve skole

  16. Je tu pomerne hodne informaci o slonech hodi se i do skoly k referatu

  17. sloni jsou vážně krásní jsem rádá že jsem se jela podívat právě na tyto slony

  18. Miluju sloníky :)) mucq

  19. Dik mam 2 referátu

Napsat komentář

© 2018 - Zoolog - Mapa stránek - zoo praha | Na výlet můžete vyrazit za vodou, lázně Bešeňová nebo Ramada resort v Budapešti se vám bude líbit.